2:2 dieetti tai kahden viikon vuorodieetti

-


2:2 dieetti
 on tuore vaihtoehto laihdutusruokavalioksi tai elämäntapamuutoksen ratkaisuksi. 2:2 ratkaisua ei varsinaisesti kutsua pätkäpaastoksi, kuten 5:2 tai 6:1 dieetit, sillä siinä perusruokavalion ja laihdutusruokavalion vaihteluväli on kaksi viikkoa. Tällä sivulla lyhyesti tietoa tästä uudesta ruokavaliosta ja listattuna hyötyjä, haittoja ja kokemuksia.

Tämä tuore vaihtoehto on kuitenkin kohtalaisen hyvin vastaanotettu asiantuntijapiireissä, kuitenkin ennakkotapauksena. Dieetin on esitellyt hiljattain (vuonna 2014) australialainen tutkija Nuala Byrne. Tutkijan mukaan 2:2 dieetillä saatiin parempia tuloksia miehillä 16 viikon aikana kuin samana ajanjaksona energiantarpeen kolmasosan vähennyksellä. Kuten muut paastodieetit, 2:2 dieetti perustuu kalorien rajoittamiseen tiettynä ajanjaksona. Paastoviikkoina kalorien määrä on rajoitettu ja lopputuloksena ihminen laihtuu.

Hyödyt lyhyesti:

  • Pienemmän kalorimäärän terveyshyödyt
  • Laihdutus onnistuu pitkäjänteisesti hyvin, ellei normaaliviikkoina pyri kompensoimaan vaikutuksia ylensyömisellä
  • Veriarvojen ja rasvaprosentin muutoksien terveyshyödyt
  • Aikataulutus helpompaa kuin pätkäpaastot

Haittoina paaston kahden viikon jakso voi ajoittain tuntua pitkältä. Haittana voi olla riski normaaliviikkoina ylensyödä. Paastoviikot eivät välttämättä sovi riskiryhmille. Tätä ruokavaliota ei ole vielä tutkittu kattavasti ja sen vaikutuksia laajasti eli kyseessä on varhaisia havaintoja.

Kokemuksia:

  • Tutkimuksessa parempi vaihtoehto kuin 5:2 tai 6:1 pätkäpaastot. Havaintoina jaksottaisuus toimi tehokkaammin kuin elimistön säästötilaan asettaminen.

Jaa artikkeli

Muita dieettejä ja ruokavalioita