Laihdutusruokavaliona 5:2 dieetti on vuonna 2012 Englannista Suomeen rantautunut vaihtoehto laihdutukseen ja terveysvaikutusten saantiin. Tämä dieetti tunnetaan myös nimellä ”5/2 dieetti” ja se on yksi pätkäpaaston muoto. Se perustuu kalorien rajoittamiseen kahtena ei-perättäisenä päivänä viikossa eli viiden normaalin ruokavalion päivän suhde kahteen paastopäivään viikossa. Paastopäivät eivät saa olla perättäisiä ja niiden aikana ruoasta saatavien kalorien määrä on rajoitettu esimerkiksi miehillä 600 kilokaloriin ja naisilla 500 kilokaloriin päivässä.
Pätkäpaaston lyhyt historia ja hyödyt ja haitat laihdutuksen ja painonhallinnan näkökulmasta
Englantilainen lääkäri Michael Mosley esitti vuonna 2012 BBC2:n televisiosarjassa paastoruokavalion nimeltä 5:2 ja pian tuon jälkeen julkaisi Mimi Spencerin kanssa kirjan nimeltä ”The Fast Diet”. Suomeksi kirja on ilmestynyt nimellä ”5:2 Dieetti” – ” Syö, paastoa ja elä pidempään”. Kirja koostuu 224 sivusta, runsaasta kuvituksesta, dieetin resepteistä paastopäiville ja esimerkiksi kaloritaulukosta. Eli kyseessä on täysi paketti, jonka kirjoittaja elää myös dieetin mukaan paastoten kahtena päivänä viikossa.
Dieetti tavoittelee laihtumisen lisäksi terveysvaikutuksia, joiden kautta ihminen voisi elää pidempään. Pätkäpaastoa kuvataan helpoksi ja joustavaksi esimerkiksi jatkuvaan elämäntapamuutokseen tai laihtumiseen kesäksi tai joulupyhien jälkeen. 5:2 dieetti vaatii kuitenkin valmistautumista ja ruokavalion suunnittelua paastopäiville sekä tottumista syömään paastopäivinä vähän, mutta useasti.
Hyödyt (kirjan ja testien mukaan):
- Pienemmällä kalorimäärällä ihminen voi paremmin, elää pidempään ja terveemmin (kirja)
- Laihtuminen: kuukaudessa varma kilojen laihtuminen (kirja+testit)
- Diabetesriskin väheneminen (kirja)
- Veriarvojen ja rasvaprosentin paraneminen (kirja)
- Maltillinen, inhimillinen ja perinteinen paastomuoto (testit)
- Henkinen apu ja kehitys laihtumisen kautta sekä paaston antama hyvän olon tunne (testit)
- Omavalintainen aikataulu ja paastopäivien valinta
Haitat (havaintoja testeistä verkossa):
- Paasto ei välttämättä sovi kaikille ja sillä voi olla huonoja vaikutuksia (esim. mielialaan, tajunnan tilaan ym.), jolloin paastoaminen tulee lopettaa
- Ei sovi kaikille riskiryhmille
- Ahmimisriski muina päivinä, jolloin paaston vaikutukset häviävät
- Keho saattaa joutua hälytystilaan paastopäivinä
- Soveltuu paremmin esimerkiksi toimistotyöntekijöille tai niille kenen energiankulutus on pientä
Dieetin suurimmaksi hyödyksi on havaittu laihtuminen tasaisella tahdilla. On kuitenkin suositeltavaa punnita hyötyjä ja haittoja. Riskiryhmien ja rasittavaa fyysistä työtä tekevien tulisi välttää tätä ruokavaliota.
Muita lähteitä ja kirjoja:
- ”Pätkäpaasto 5:2, rasvapaasto ja 15 muuta tehokasta tapaa laihtua” (Varpu Tavi ja Anna Sillanpää, 2014), tämä kirja esittelee myös monia muita pätkäpaaston muotoja, yhtenä esimerkkinä 5:2
- ”Pätkäpaasto 5:2 keittokirja” (Katriina Luotonen ja Jonna Pesonen, 2014)
Tästä ruokavaliosta on eri variaatioita, esimerkiksi 2:2 sekä 6:1 -dieetit.