Dukan dieetti laihdutukseen – ohjeet – kokemuksia

-

Dukan dieetin kehitti ranskalaislääkäri Pierre Dukan 1970-luvulla. Dukan dieetti kuuluu vähähiilihydraattisiin ruokavalioihin ja se perustuu puhtaisiin proteiiniruokiin: kala, liha ja vähärasvaiset maitotuotteet. Tyypillistä tälle vaihtoehdolle on tarkka ohjelma vaiheineen, joita on neljä ja vaiheista viimeinen kestää koko loppuelämän.

Tämä ruokavalio lupaa painonpudotusta kilon viikossa sekä pidemmällä juoksulla pysyvän painonpudotuksen elämäntapamuutoksella. Tämä ruokavalio on aluksi haastava ja varsinkin reseptien ja ruokaohjeiden toteuttaminen maistuviksi aterioiksi vaatii kokkaustaitoa.

Ohjelma, vaiheet, hyödyt ja haitat lyhyesti

Dieetin ohjelman ensimmäinen vaihe on ehkä haastavin, koska siinä ruokavalio koostuu ainoastaan proteiinipitoisista ruoista. Ruoka-aineet on ohjelmassa luetteloitu ja aloittajalle haaste on saada niistä luotua maistuvia ruokia. Toisessa vaiheessa proteiinipitoisten ruokien syöminen jatkuu vuoropäivin kasvisten kanssa. Toinen vaihe keskittyy myös painonpudotukseen lisäämällä mukaan liikunta (vähintään puolen tunnin kävely päivittäin). Kolmannessa vaiheessa lisätään dieettiin muita ruoka-aineita ja esimerkiksi hiilihydraatteja sallitaan muutamana kertana viikossa. Myös juhla-ateria on mahdollinen muutaman kerran viikossa. Neljäs eli viimeinen vaihe kestää sitten loppuelämän, jossa on yksi proteiinipäivä viikossa.

Dukan dieetin hyödyt:

  • Kalorien määrästä ei tarvitse pitää kirjaa (vrt. pätkäpaastot)
  • Dukan dieetti ei rasita kukkaroa verrattuna muihin vähähiilihydraattisiin ruokavalioihin
  • Lihan ystäville sopiva ratkaisu
  • Laihdutustahti on tasainen

Dukan dieetin haitat:

  • Vaiheet varsinkin alussa sitovat ja kontrolloivat elämää
  • Vaatii kokkaustaitoa tehdä proteiiniruoista maistuvia ja vatsaa täyttäviä
  • Vähähiilihydraattisen ruokavalion haitat ja sopivuus riskiryhmille – ei suositella kuin täysin terveille

Dukan dieetin kokemuksia ja esimerkkejä on hieman mediassa ja julkimot ovat käyttäneet tätä dieettiä ennen esimerkiksi häitä tai tärkeitä tilaisuuksia (esimerkiksi Jennifer Lopez ja Penelope Cruz). Haasteita kokeilijoille on tullut makeanhimosta ja leivän pois jättämisestä. Kokemuksien perusteella laihdutus on alussa hyvinkin mahdollista, toisaalta haaste tulee elämäntapamuutoksen ylläpitämisessä.

Jaa artikkeli

Muita dieettejä ja ruokavalioita