Emäksinen ruokavalio – pH dieetti – happo-emästasapaino

-

Emäksinen ruokavalio on vaihtoehto, jolla pyritään terveyden edistämiseen ja olon paranemiseen. Tämä dieetti tunnetaan myös nimellä pH dieetti ja tämän ajattelun ehkä tunnetuin kirjailija on Robert O. Young. Emäksinen ruokavalio emästasapainoineen voi luvata, kehon happamuutta vähentämällä: pysymään paremmin terveenä, parantamaan elimistön rappeumia, kipuja ja ruoansulatusta, piristämään, laihduttamaan ja lisäämään henkistä hyvinvointia.

Emäksisen ruokavalion logiikka perustuu kehon happamuuden lisääntymisen (asidoosi) tuomien vaikutusten vähentämiseen. Vaikutukset ilmenevät happamoituneen kehon tuottamien bakteerien ynnä muiden johdosta. Tavoite on saada keho lievästi emäksiseen tilaan ruokavaliolla, josta 80 prosenttia on emäksisiä ja 20 prosenttia happamia ruoka-aineita. Nykyisin myös 70/30-suhde on yleinen happo-emästasapaino. pH dieetti on siis käytännössä vaativa erityisruokavalio myös julkimoiden ja hifistelijöiden suosima. Suurin haaste ruokavaliota seuraaville on ruoan valmistus, sillä se lähes kieltää kaikki perinteiset valmistustavat.

Emäksisen ruokavalion tai pH dieetin hyödyt ja haitat:
Hyödyt:

  • Hintatasoltaan ei kovin vaativa dieetti ellei hanki lisäravinteita ja alan ruoan valmistustyökaluja
  • Suosii terveellisiä ruokia esimerkiksi kasviksia, hedelmiä, marjoja, perunaa ja kuivahedelmiä
  • Happamuuden vähentämisen edut

Haitat:

  • Ruoan valmistustavoiltaan vaativa dieetti
  • Lihaa ja juustoa käyttäville haasteellinen
  • Mahdollisesti hintava lisäravinteineen ja työkaluineen

Emäksisiä ruokia tai ruoka-aineita ovat siis kasvikset, marjat, hedelmät, peruna, kaakao, kylmäpuristetut öljyt ja oikeanlaiset suolat. Ruokien arsenaali on siis terveellisellä pohjalla ja värikäs. Tämä voi edesauttaa esimerkiksi laihtumista laihdutusruokavaliona. Happo-emästasapainon ylläpitäminen vaatii kuitenkin sitoutumista.

Jaa artikkeli

Muita dieettejä ja ruokavalioita