Fitness ruokavalio ja dieetti kilpailuun tai urheiluun

-

Fitness kilpailuluokkineen (esim. body sekä bikini fitness) on laji, jossa ruokavaliolla on suuri merkitys niin miehillä kuin naisillakin. Tältä sivulta löydät fitness ruokavalioon vinkkejä ja hieman tietoa auttamaan ruokavalion rakentamiseen. Tämä ruokavalio sopii myös urheilullista, mutta terveellistä ratkaisua tarvitsevalle, kuten vedonlyöjille. Kilpailuun valmistautuvalle, helpoin ratkaisu dieettiin voi olla hankkia valmentaja tai liittymällä joukkueeseen tai ryhmään, joilta vinkit ja ratkaisut ovat suoraan saatavilla. Itsenäisesti fitness ruokavalion rakentaminen voi olla mahdollista, mutta omatoimisesti vaativaa.

Fitness ruokavalio voi olla kilpailuun valmistautumisessa vaativin osa-alue, jossa seuraavat asiat ovat isossa roolissa:

  • Suunnittelu ja valmistautuminen (esimerkiksi terveellisen ruokavalion noudattaminen ennen ja jälkeen kilpailuun valmistautumisen) on hyvä tehdä kunnolla, koska sillä säästää aikaa ja vaivaa. Ruokapäiväkirja on hyvä apuväline ja sellainen löytyy myös sähköisenä.
  • Aikataulutukseen ja ruoan valmistamiseen on perehdyttävä, sillä siitä tulee jokapäiväinen rutiini kehon polttoaineen valmistamiseen. Aikaa säästää esimerkiksi siinä että pyrkii minimoimaan ruoan valmistamiseen menevän ajan.
  • Pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys ovat kaiken perusta: kun valmistautuminen alkaa, samalla alkaa myös dieetti.


Fitness ruokavalioon eli dieettiin kuuluvat seuraavat piirteet: useat ateriat päivässä (6-9 ateriaa päivässä), aterioiden välissä voi olla taukoa korkeintaan kolme tuntia ja nesteytystä on huomioitava (3-6 litraa vettä päivässä).

Fitness ruokavalioon kuuluvat ruoka-aineet ja ravintolisät

Ruoka-aineita ovat yleisesti proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat. Näiden jakauma tässä dieetissä voi olla 40-50% proteiinia ja loput tasapuolisesti rasvoja tai hiilihydraatteja.

Käytettäviä ravintolisiä voivat olla:
Glutamiini
Aminohappovalmisteet (esim. BCAA)
Proteiinivalmisteet (proteiinijauhe)
Multivitamiinit
Vitamiinit: E-vitamiinit, B-vitamiinit
Magnesium
Sinkki
Kalsium
Rauta
Kollageenit

Esimerkkejä muista ravintolisistä (ajoittaiseen käyttöön):
Proteiini yöksi (triple night)
Treeniboosteri tai treenibuusteri
Rasvanpolttaja

Tämä vaihtoehto kuuluu olennaisesti kilpaurheiluun, muita ruokavalioita painonhallintaan, laihdutukseen tai elämäntapamuutokseen löytyy useita.

Jaa artikkeli

Muita dieettejä ja ruokavalioita