Gluteeniton ja vähägluteeninen ruokavalio

-

Gluteenittomassa ruokavaliossa tai dieetissä rajoitetaan tai poistetaan gluteeni. Gluteeni on keliakiaa sairastaville vaarallinen ruoansulatukselle. Vilja-allergikot pyrkivät myös välttämään gluteenia sisältäviä viljoja muiden viljojen ohessa. Kaupan hyllylle ulottuva EU-direktiivi jaottelee gluteenittoman ruokavalion tuotteet vähägluteenittomiksi tai gluteenittomiksi. Gluteenittomissa tuotteissa on alle 20 milligrammaa gluteenia yhdessä kilossa, kun taas erittäin vähägluteenisissa saa olla 20-99 milligrammaa yhdessä kilossa gluteenia. Viljojen osalta tässä vaihtoehdossa ei ole vehnää, ruista eikä ohraa. Laihduttajien omaksuma gluteeniton tai vähägluteeninen ruokavalio karsastaa eniten vehnää, myös täysjyvävehnää. Seuraavia ruoka-aineita voidaan kuitenkin käyttää: tattari, hirssi, kaura (kuvassa), vehnätärkkelys, riisi ja maissi.

Gluteeniton tai vähägluteeninen ruokavalio keliakian, gluteeniherkkyyden ja vilja-allergian näkökulmasta

Kaura kuuluu gluteenittomaan dieettiin

Keliakia on sairautena usein perinnöllinen autoimmuunisairaus, joka ei ole allergia. Vilja-allergia, kuten myös gluteeniherkkyys voivat hävitä niitä sairastavista, mutta keliakia on pysyvä sairaus. Yhteistä gluteeniherkille ja keliaakikoille on että molemmat välttelevät gluteenia. Vilja-allergikko pyrkii rajoittamaan viljojen määrää ruokavaliossaan yleisellä tasolla. Gluteenia rajoittava ruokavalio on keliaakikolle ehdoton ratkaisu, kuten myös usein gluteeniherkälle henkilölle. Vilja-allergikko voi sietää gluteenia, muttei viljoja.

Laihdutus ja painonhallinta gluteenittomalla dieetillä

Yhdysvalloista saapunut julkkisten suitsuttama gluteeniton dieetti nimeää vehnän päävihollisekseen, jolloin jopa täysjyvävehnää pyritään välttämään. Myös ruis ja ohra suositellaan jättämään ja eräät ovat myös jättäneet riisin, maissin ja kauran. Mediassa on myös kritiikittömästi hehkutettu muita terveysvaikutuksia ja poppaskonsteja.

Laihdutus tai painonhallinta gluteenittomalla dieetillä on haastavaa, sillä sokeria ja rasvaa ei rajoiteta. Monissa gluteenittomissa tuotteissa saattaa olla runsaasti enemmän energiaa ja rasvaa, eivätkä vähägluteeniset tai gluteenittomat sisällä vähemmän kaloreita kuin normaalit ruokatuotteet. Tärkeämpää gluteenittoman tai vähägluteenisen ruokavalion käyttämisessä laihduttamiseen on viljoja korvaavien tuotteiden valinta, jolloin rajoitettavilla ja korvaavilla saattaa olla haluttuja tuloksia. On havaittu että gluteenia rajoittavalla ruokavaliolla voisi olla ruokahimoa hillitseviä vaikutuksia, jolla olisi selkeitä välillisiä vaikutuksia painonhallintaan.

Yleisessä keskustelussa tällä dieetillä on ollut vaikutusta suoliston toimintaan ja aknen vähenemiseen. Aknen suhteen viljojen korvaaminen energisillä ja rasvaisilla ruoka-aineilla ei välttämättä toimi. On myös otettava huomioon että kaupan hyllyllä gluteenia rajoittavat tuotteet ovat normaalia kalliimpia, eli ruokavalion hinta on jonkin verran korkeampi muutokseen perinteisestä.

Laihdutukseen yksi vaihtoehto voi olla paastoaminen tai osaviikko paasto, esimerkiksi 5:2 dieetti.

Jaa artikkeli

Muita dieettejä ja ruokavalioita