Raakaravinto ja elävä ravinto ruokavaliona eli raakailu

-

”Raakailu” on ruokavalio, joka yleisesti perustuu kasvispainotteiseen raakaravintoon ja ruoan valmistustavassa pyritään säilyttämään ruoka-ainesten ominaisuuksia. Raakailulla voi olla monia tavoitteita, joista ehkä merkittävimpiä käyttäjilleen voi olla sairauksien oireettomuuksien tavoittelu. Raakaravinto ruokavalio on käyttäjilleen usein myös osa elämäntapaa. Raakaravinnon tai elävän ravinnon käyttö ei ole hyvinkään poikkeuksellista, esimerkiksi sushi on nykyihmiselle yksi vaihtoehto raakailuun. Toisin sanoen raakailu ei poissulje lihan eikä kalan käyttöä. Raakailussa ei varsinaisesti rajoiteta tai poisteta tiettyjä ruoka-aineita, kuten vähähiilihydraattisessa, viljattomassa tai gluteenittomassa. Sen sijaan teollisesti prosessoituja aineksia vältetään ja luonnollisesti suosimalla luomua toteutetaankin.

Raakailun valmistustavat, ainekset hyödyt ja haitat

Raakailun haaste on ruoanvalmistus käsittelemättömistä ruoka-aineista ja tämä dieetti voikin vaikuttaa välineurheilulta, mutta monipuoliset työkalut mahdollistavat ravintoaineiden paremman käyttökelpoisuuden. Siemeniä voidaan idättää, pähkinöitä liottaa ja suositaan soseuttamista tai voimakasta jauhamista. Uunin ja lieden sijaan käytössä on tehosekoittimia, kuivureita, raastimia, morttelia sekä myllyjä. Valmistuksessa yleisellä tasolla, kuumennuksella ei ylitetä 45 astetta.

Elävään ravintoon kuuluvat liha, kala, maitotuotteet (myös voi), leipä, riisi, peruna, hedelmät, kasvikset, sienet, pähkinät ja siemenet. Luomua luonnollisesti suositaan ja käsittelemättömyyttä edellytetään. Raakailulla pyritään myös palauttamaan elimistön luonnollista happoemästasapainoa (kuten myös emäksisessä ruokavaliossa). Raakaravinnon käytännöllistämiseen on olemassa useita yhteisöjä ja kirjoja aiheesta (tämän sivun lopulla).

Raakaravinto-ruokavalion hyödyt ja haitat:

Hyödyt:

  • Ravinteikas ja maistuva ruokavalio
  • Painonhallinta ja laihdutus mahdollista
  • Luontainen ja ehkä ideologinen vaihtoehto tai elämäntapamuutos-ratkaisu

Haitat:

  • Hinnaltaan vaativa: aluksi laitteiden hankinta sekä pähkinöiden korkea kilohinta
  • Valmistustavat vaativat käsityötä, tarkkuutta ja ehkä sosiaalista hyväksyntää
  • Suoliston oltava kunnossa

Lisää aiheesta, kirjallisia lähteitä:

  • Raakaruoka-aika! (Outi Rinne, 2013)
  • Raakaravinto (Christine Bailey, 2012)
  • Elävän ravinnon yhdistys (http://www.elavaravinto.fi/)

Jaa artikkeli

Muita dieettejä ja ruokavalioita