Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja dieetti – karppaus – vhh

-

Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja dieetti – karppaus – vhh

Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla tarkoitetaan ruokavaliota, jossa hiilihydraattien määrä sekä myös ajoittain laatu on suurennuslasin alla. Hiilihydraattitietoisia ruokavalioita on maailmalla useita erilaisia, joista ehkä tunnetuin on Atkinsin dieetti, jonka tavoitteena on painonhallinta ja laihdutus. Suomen mediassa tämä dieetti tuli suuren yleisön tietoon viimeistään vuodesta 2010, jolloin sen vaikutuksia tarkasteltiin aluksi laihdutuksen näkökulmasta.

Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta tulikin mediassa trendi, jolloin yhä useampi aloitti ”karppauksen”. Sillä pyritään varsinkin polttamaan rasvavarastoja energiaksi, minkä kautta ihminen laihtuu. Kuitenkin suurimmat hyödyt on havaittu paranevana insuliiniresistenssina ja sitä on suositeltu diabeetikoille.

Yleisiä piirteitä kuten hyödyt, haitat ja riskiryhmät

Vähähiilihydraattinen ruokavalio tunnetaan nykykielessä esimerkiksi karppauksena, VHH ruokavaliona, alakarppauksena, hyväkarppauksena ja useana muuna, johon voi kuulua lainasanoja englannin kielestä. Kärjistettynä, hiilihydraatteja rajoittavaan ruokavalioon kuuluu vähemmässä määrin rajoituksen lähteitä sisältävää ravintoa ja suuremmassa määrin proteiinipitoista ravintoa.

Erilaiset sokerit (joista yleisimmät ovat glukoosi eli rypälesokeri, fruktoosi eli hedelmäsokeri ja sakkaroosi eli ruokosokeri), tärkkelys ja ravintokuitu luokitellaan hiilihydraateiksi ja niitä on paljon leivässä (tärkkelystä), pastassa, riisissä ja perunoissa. Glukoosia muodostuu ihmisen maksassa sekä sitä saa hunajasta, marjoista ja hedelmistä sekä sipulista. Sakkaroosia muodostuu myös glukoosista ja fruktoosista sekä sitä saa marjoista, hedelmistä, kasviksista ja viljoista. Hiilihydraatteja rajoittavassa ruokavaliossa nähdään rajoitetut lähteet elimistössä sokereina, johon elimistö vastaa tuottamalla insuliinia, vähentäen verensokeria ja aiheuttamalla heilahtelua elimistön verensokerin määrään. Heilahtelu taas lisää nälän tunnetta ei-toivottavin seurauksin. Hiilihydraattitietoisessa ruokavaliossa suositaan myös tuoretuotteita ja jalostamattomia eineksiä.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion mahdolliset hyödyt ja haitat:
Hyödyt:

  • Kehon painon normalisoituminen
  • Insuliiniresistenssin parantuminen
  • Allergioiden tulehduksellisten tilojen alentuminen
  • Tuoretuotteiden terveysvaikutukset

Haitat:

  • Tarpeellisten ja tärkeiden ravintoaineiden liiallinen rajoittaminen (mineraalit, vitamiinit, kuidut, hivenaineet jne.). Esimerkiksi kuitujen liiallinen rajoittaminen aiheuttaa ummetusta.
  • Ketoosin haittavaikutukset (esim. päänsärky)
  • Riskiryhmät: kihdin, sappikiven ja mahahaavan sairastamisen riskiryhmä, raskaana olevat ja alle 20 painoindeksin ryhmä. Etenkin munuaisten vajaatoiminnasta kärsiviä suositellaan välttämään hiilihydraatteja rajoittavaa ruokavaliota.

Karppauksen käyttötarkoituksia

Suurelle yleisölle karppaus ja vhh on dieetti, jonka tarkoituksena on tehokas laihdutus ja painonhallinta. Diabeetikoille ruokavalion parantamisella on suuri rooli elämänlaatuun, jota diabetes rajoittaa. Esidiabetes, jossa kohonnut verensokeri rasittaa valtimoita, voidaan myös ehkäistä ruokavalion muutoksella (liikunnan ohella).

Painonhallinnan ja laihdutuksen suhteen aggressiivisena toteutettu vähähiilihydraattinen tai täysin hiilihydraatiton ruokavalio, tuottaa kuitenkin haittoja. Tässä suhteessa haittoja voi karsia muokkaamalla ruokavaliotaan hiilihydraattitietoisemmaksi, jolloin pelkkää hiilihydraattien määrää, nopea laihdutus mielessä, ei priorisoida. Tällöin painotetaan hiilihydraattien lähteiden laatua, sillä ne ovat toki tarpeellisia. Onkin kehittynyt vähintään kaksi sovellusta karppaukseen.

Hyväkarppaus on karppauksen muoto, jossa hyväkarppaajat säilyttävät hyvien hiilihydraattien lähteet ja karsivat huonot lähteet. Käytännössä hyväkarppaajat suosivat runsaasti kuituja ja ravintoaineita sisältäviä hyviä lähteitä kuten täysjyväviljat, täysjyväpastat, tumma riisi ja kasvikset, marjat ja hedelmät. Hyväkarppaukseen myös kuuluu keskeisesti jalostamattomuus ja tuoreus. Alakarppaus poistaa tai rajoittaa myös hyvät ja ravinteikkaat lähteet niitä vähemmin erottelematta toisistaan. Painonpudottajalle tai laihduttajalle vähähiilihydraattinen dieetti (karppaus, vhh) tai dieetti rasittaa kehoa vähemmän toteutettuna hyväkarppauksena. Tällöin elimistö ei kärsi ravinteiden puutoksesta ja -tiloista, vaan voi jopa hyötyä monipuolisemmasta ruokavaliosta.

Jaa artikkeli

Muita dieettejä ja ruokavalioita