Viljaton ruokavalio allergikolle tai painonhallintaan

-

Viljaton ruokavalio tai dieetti on yleisesti ratkaisu, jossa pyritään rajoittamaan tai poistamaan kokonaan viljoja. Viljoja ovat vehnä, ohra, kaura, ruis, maissi, durra sekä erilaiset hirssit. Tämä vaihtoehto voi kestoltaan olla allergikolle väliaikainen ratkaisu, sillä allergia tai yliherkkyys voi poistua. Viljan proteiinit ovat yleensä allergisen reaktion aiheuttajia. Tämä ruokavalio eroaa gluteenittomasta ruokavaliosta siinä että se rajoittaa yleisellä tasolla viljoja, kun taas gluteeniton ruokavalio rajoittaa tai poistaa gluteenin lähteitä. Gluteeniherkät ihmiset myös poistavat ruokavaliostaan gluteenin lähteitä.

Viljaton ruokavalio on vaihtoehto ruoansulatusongelmista, esimerkiksi imeytymisongelmista kärsiville (oireita esim: ripuli, ihottuma, oksentelu ja ilmavaivat). Haasteena on puutos hivenaineista ja vitamiineista, joita tulee saada muista lähteistä. Myöskään laihdutuksen ja painonhallinnan suhteen täysin viljaton ruokavalio ei välttämättä ole terveellisin vaihtoehto eikä suositeltavissa. Silti viljattomalla ruokavaliolla voidaan pyrkiä kestävään painonhallintaan ja olon paranemiseen.

Viljattomaan ruokavalioon kuuluvia ruoka-aineksiaTässä ruokavaliossa, kuten gluteenittomassa, painotetaan hedelmiä, kasviksia (esim papuja), lihatuotteita ja maitotuotteita. Muiden dieettien lisääntyessä, myös tähän ruokavalioon kuuluvien ruokien määrä on lisääntynyt ja saatavuus parantunut.

Haitat: Gluteenittomien ja viljattomien tuotteiden korkeampi hinta.

Hyödyt: Sopii maidottoman ruokavalion lisäksi usealle ihmistyypille.

Jaa artikkeli

Muita dieettejä ja ruokavalioita